Ägande i nöd och lust

15 november 2022

Prata med varandra om ekonomin medan ni fortfarande är kära! Den uppmaningen riktar tankesmedjan Ownershift i en rapport om ägande i kärleksrelationer och hur det står till med jämlikheten när par går isär.

Ownershift verkar för kvinnors ägande. I tankesmedjans senaste rapport "Ägande i nöd och lust" undersöks könsskillnader i ägande av fastigheter och förmögenheter efter en skilsmässa.

– Undersökningen är till både för politiker, den enskilda kvinnan som har dålig eftersmak efter sin skilsmässa och för alla som är eller kommer att vara i en parrelation. Det vill säga för en stor del av Sveriges befolkning, säger Emma Heikensten, doktor i nationalekonomi, forskarchef på Ownershift och till vardags hållbarhetsspecialist på SEB:s fondbolag Investment Management.

– Att äga en fastighet ger exempelvis möjlighet att påverka sin närmiljö, men också att låna pengar för att studera eller starta bolag. Det gör det också enklare att lämna en dålig relation. Att äga är att ha makt över sitt eget liv, menar Emma Heikensten.

 Läs ett sammandrag i Sydsvenskan här.

Här hittar Du rapporten i sin helhel.